Loading...
Om oss2019-04-17T12:55:15+00:00

Om oss

Teater De Vill är en fri professionell teater med säte i Stockholm men med hela Sverige som arena. Den huvudsakliga målgruppen utgörs av barn och ungdomar från förskola till gymnasiet.

Teater De Vill använder olika sceniska uttryck, korsbefruktar det rörelsebaserade med text och låter det tematiska möta det konstnärliga. Nästan alltid handlar det om att utmana normalitetsbegreppet och låta de marginaliserade minoritetsperspektivet ta plats. Teaterns pjäser granskar vårt samhälle, dess attityder, fördomar och ideal. Med en vision om att skapa relevant och utmanande scenkonst för barn och unga har Teater De Vill på senare år valt att samarbeta med några av Sveriges främsta dramatiker.

I anslutning till föreställningarna arrangeras ofta seminarier för publiken, med målsättning att väcka diskussion om pjäsernas tema. Den pedagogiska verksamheten används som ett komplement till konstupplevelsen och har blivit lite av Teater De Vills specialitet. Med en konstnärlig ledare som dessutom är auktoriserad dramapedagog har teatern skräddarsytt efterarbeten och workshops för nästan alla sina uppsättningar de senaste åren.

Teater De Vill bildades 1996 och var då ett fritt scenkonstkompani som varvade politiska pjäser med företagsteater. Namnet anspelade på att gruppen bestod av viljestarka personer och att skådespeleri mycket handlar om att följa en vilja. Central var också viljan att med teater som medel förändra och skapa en bättre värld. Namnet blev då de som vill. Teater De (Dom) Vill helt enkelt. Att namnet dessutom påminde om franskans Théâtre de la Ville (stadens teater) gav en skön internationell snärt. I dag har Teater De Vill ett 50-tal produktioner bakom sig.

År 2001 öppnade Teater De Vill egen scen på Kungsholmen i Stockholm, Scenen Pipersgatan 4, som idag delas med Teater Barbara.

Teater De Vills verksamhet stöds av Kulturrådet, Stockholm Stad och Region Stockholm.